Sunt intrebat frecvent de catre clientii care incearca sa elimine problema vaporilor de ulei si sa ofere angajaților un mediu de lucru sanatos, care sunt criteriile dupa care sa se orienteze cand aleg o soluție de filtrare.

Dupa colaborarea cu peste 75 de fabrici din Romania, am scris urmatoarele aspecte pe care cei mai mulți clienți le-au considerat esentiale in alegerea facuta.

Nu incerca sa rezolvi unele probleme si sa creezi altele. Ai de ales intre multe firme, solutii si modele de echipamente.

Unii clienti au in spatiile de productie echipamente de filtrare de la aproape toate firmele din Romania. Asta inseamna ca exista multe probleme…pe care eu am reusit sa le rezolv.

Care este cea mai buna solutie de filtrare pentru tine pe termen lung?

In primul rand opreste-te din a cauta preturi si incepe sa cauti beneficii.

Ce e important atunci cand vrei sa cumperi un echipament de filtrare vapori (ceata) ulei si emulsie pentru CNC-uri

1. Vechimea firmei de filtrare si pe ce e axata

Vechimea unei firme este importanta, dar nu este mereu factorul decisiv atunci cand se face o achizitie.

Degeaba esti pe piata daca nu ai cele mai noi solutii de filtrare cu care fabricile sa economiseasca bani.

Vrei o firma care iti vinde ce are pe stoc, sau vrei una axata pe filtrarea vaporilor de ulei si emulsie?

2. Tehnologiile folosite: filtrare sau separare mecanica

Vrei sa folosesti filtre conventionale cu care cheltuiesti lunar mii de euro, sau vrei sa beneficiezi de tehnologii noi cu care nu ai nici-o cheltuiala pe termen lung?

Poti filtra particulele de ulei si emulsie, sau le poti separa mecanic.

Daca inca nu stii diferenta dintre filtrare si separare mecanica, te invit sa citesti articolul ce alegi, filtrarea sau separarea mecanica a vaporilor de ulei?

Ce alegi intre filtrarea sau separarea vaporilor de ulei

Ai de ales intre varianta conventionala (filtre HEPA, materiale filtrante, saci colectori, filtre din hartie si alte concepte vechi), sau tehnologii no, adica separarea mecanica.

Daca alegi varianta conventionala, te poti astepta chiar si la cheltuieli lunare, influentate de procesul de productie si numarul de schimburi in care lucrezi.

Dupa o perioada de timp de la instalare, este nevoie de schimbarea a 1-2 sau chiar 3 filtre care genereaza costuri mari, inmultite cu numarul de echipamente de filtrare pe care le ai.

Inainte de achizitie intreaba cat costa filtrele pe care trebuie sa le schimbi pe parcurs. Incearca sa nu te lasi impresionat cand ti se spune ca dureaza 12-24 luni pana le schimbi, pentru ca o data cumparate si puse in functiune, o sa observi ca nu este asa. Lucru confirmat de multe fabrici.

Cel mai eficient filtru din aluminiu, este separatorul mecanic X-CYCLONE pentru filtrarea particulelor lichide. Inainte de el exista si un aglomerator de particule din inox.

Daca alegi varianta cu separare mecanica, tot ce este de facut este sa speli filtrul X-CYCLONE de aluminiu si aglomeratorul de particule cu un degresant industrial si sa le pui la loc. Operatiunea de curatire dureaza in jur de 15-20 minute.

Vezi in video cum se filtreaza vaporii de emulsie cu ajutorul X-CYCLONE

3. Etapele de filtrare folosite si numarul lor

Este nevoie de cat mai putine etape in procesul de filtrare.

In timp ce unele echipamente folosesc intre 3 si 6 filtre pentru a fi eficiente, unele folosesc 2 etape de filtrare grosiera, plus un filtru HEPA (daca exista fum/praf): de exemplu, un aglomerator de particule si un separator mecanic X-CYCLONE.

In unele situatii se poate pune si o a 3-a treapta de filtrare (filtru HEPA), dar diferenta este ca atunci cand folosesti separarea mecanica, cea mai mare parte a uleiului este filtrata inainte de a ajunge in filtrul HEPA, rezultand astfel o durata de viata foarte mare a acestuia, rezultand scaderea cheltuielilor.

Aglomerator particule si separator mecanic vapori ulei

Aglomerator particule si separator mecanic vapori ulei

Atunci cand o sa ai de schimbat filtrele, gandeste-te ce inseamna sa schimbi cate 3-5 filtre pe fiecare echipament, inmultit cu numarul de echipamente din dotare.

Pe langa faptul ca ai cheltuieli foarte mari, sa te gandesti si la depozitarea acestora cat si la cheltuielile cu firmele care colecteaza toate aceste filtre, plus monitorizarea si interventiile.

Vezi in video filtrul X-CYCLONE si aglomeratorul de particule

4. Eficienta echipamentelor de filtrare

Oricine poate sa puna un filtru intr-un echipament. Dar este si eficient? Cere documentatia pentru a vedea informatii despre eficienta, cat si certificarile obtinute.

Aceasta eficienta este demonstrata si prin analiza CFD a fluxului de aer si a particulelor de ulei.

Eficienta filtrare ceata ulei

Eficienta filtrare ceata ulei si analiza CFD a fluxului de particule si aer

In cazul separarii mecanice a uleiului, s-a adaugat un aglomerator de particule, pentru a creste marimea particulelor cuprinse intre 0.5 si 3 μm, ajungand astfel la o eficienta maxima de 99.9999%, pentru PM5 si PM10 dupa cum se poate observa in imaginea de mai sus.

5. Constructie modulara, flexibila

Procesul de productie pe care il ai se poate schimba in urmatorii ani, iar echipamentul de filtrare poate sa nu mai fie compatibil.

Constructie modulara echipamente filtrare vapori ulei

Daca alegi unul cu o constructie modulara, acesta se poate adapta fara nici-o problema, astfel incat sa nu fie nevoie sa schimbi tot echipamentul, ci doar filtrele, sau doar mai adaugi module.

6. Clasa A consum energie conform reglementarilor UE

Consum energie foarte scazut

Clasa A – Eficienta energetica extrema conform standardelor ERP

In anul 2009 a fost introdusa o noua normalizare globala a claselor de eficienta. In prezent toate echipamentele trebuie sa aiba o eficienta IE3 care inseamna o eficienta premium (comparabil cu NEMA Premium).

Consumul de curent este foarte important, deoarece unele echipamente de filtrare cu un debit (exemplu) de 800 m3/h, au nevoie de 1.5 kW, iar altele pot face acelasi lucru cu doar 0.25 kW.

Daca poti sa reduci cheltuielile, de ce sa nu o faci? Mai bine investesti inteligent banii in angajatii tai, decat sa ii dai inutil pe curent.

Unii clienti afirma ca pentru ei nu este important consumul de curent, pentru ca oricum ei consuma mult cu alte masini.

Sunt convins ca multi gandesc asa, dar daca mergi acum si analizezi tot ce consuma mult curent in fabrica sau atelierul tau si iti faci un calcul pe termen lung, o sa vezi ca nu o sa iti placa rezultatul.

7. Echipament inteligent compatibil cu Industry 4.0

In timpul functionarii te intereseaza cateva lucruri: sa vezi daca este pornit sau oprit, cand e nevoie sa speli filtrele, sa vezi contorul de ore pentru a iti programa o curatire completa a incintei si a tubulaturii, sau cand se umple bazinul de colectare a uleiului (asta daca nu este montat un furtun de recirculare).

Un echipament care te ajuta pe parcurs, are nevoie de senzor de debit si un afisaj (LED-uri, de exemplu verde si rosu) care sa iti spuna atunci cand trebuie sa speli filtrele.

Echipamente inteligente de filtrare aer industrial

Echipamente inteligente de filtrare vapori ulei

Daca nu iti spune cand trebuie spalate sau schimbate filtrele, o sa ai nevoie de un om care sa deschida din cand in cand incinta si sa verifice filtrele. Asta inseamna timp pierdut inutil, iar din experienta de pana acum, nimeni nu face asta mai devreme de 6-12 luni.

Atunci cand filtrele au nevoie de curatire, ai nevoie de acces usor la ele, iar acestea trebuie sa fie usoare.

Pe langa asta este important ca acesta sa poata fi upgradat pentru a fi mai inteligent, adica sa poata comunica cu masinile de productie, sau sa aiba regulator de viteza, sa poata sa ofere mai multe informatii, cum ar fi consumul de energie, rpm si multe altele. Vezi video cu un echipament inteligent

8. Durabilitatea echipamentelor

Unele echipamente sunt realizate 100% din inox si sunt dotate cu componente de cea mai buna calitate. Cu ele mergi la sigur peste 15-20 de ani fara nici-o problema.

Nu ruginesc, nu vibreaza in timp, nu se uzeaza si isi pastreaza eficienta pe toata durata functionarii.

Atunci cand masina de productie s-a invechit si nu mai lucreaza in parametri, echipamentul de filtrare il poti muta pe noua masina.

Alte echipamente sunt construite din tabla si ruginesc, sau au componente ieftine, acestea defectandu-se pe parcurs, fiind nevoie de interventia tehnicienilor.

Echipamente ruginite de filtrare vapori ulei

Cum arata unele echipamente folosite cativa ani

In timp ce unele ruginesc, altele stabilesc recorduri mondiale.

Citeste articolul record mondial in filtrarea vaporilor de ulei la Timisoara

9. Debitul de aer este real sau umflat?

Multe firme care au echipamente de filtrare se lauda cu debite care de multe ori se dovedesc sa nu fie reale.

De obicei prin fabrici fac masuratori cu anemometrul pentru a vedea debitele de aer ale altor echipamente. In marea majoritate a cazurilor nu corespunde debitul din fisa tehnica cu cel real.

De regula debitul de aer mentionat in fisa tehnica, este cel masurat fara filtre introduse (suflare libera).

Pe langa faptul ca debitul nu este unul real (in unele cazuri), gandeste-te ca un filtru imbacsit (sau mai multe filtre), reduc si mai mult fluxul de aer.

Vezi video cum se masoara debitul de aer cu anemometrul

10. Rezistenta la foc in caz de incendiu

In unele situatii si in functie de procesul de productie, exista pericol de incendiu.

Filtre vapori ulei rezistente la foc

De aceea, este ideal ca echipamentele pe care intentionezi sa le cumperi, sa beneficieze de certificari cum ar fi de exemplu directiva UL 1046. Acesta este un standard american pentru testarea capacitatii de rezistenta la flacara a echipamentului, adica echivalentul standardelor germane TÜV.

Sa nu te lasi pacalit, nu orice filtru, plasa de sarma sau alte “inovatii” pot bloca flacarile si scanteile!

11. Vibratiile si zgomotul

In functie de constructia echipamentelor si a abordarii metodei de filtrare, daca echipamentele sunt montate pe masinile de prelucrare CNC, unele pot produce vibratii care se transmit la piesele din procesul de prelucrare, rezultand rebuturi. Te-ai gandit vreodata la asta?

De asemenea, un echipament trebuie sa fie silentios si sa nu depaseasca de exemplu 65 dB, masurati la 1 metru de echipament.

12. Uleiul colectat se poate introduce la loc in circuit

Ti-ai pus vreodata problema consumului de ulei sau emulsie?

Stiai ca masinile CNC iti pot aduce pierderi de zeci sau sute de litri de ulei, daca vaporii nu sunt captati, extrasi si filtrati?

Un echipament are nevoie de bazin de colectare, sau sa poata fi conectat un furtun pentru a se putea scurge uleiul filtrat in elevatorul de span sau intr-un recipient.

13. Echipamente pe stoc sau fabricate la comanda

Faptul ca unele echipamente sunt fabricate la comanda in functie de ce ai nevoie, nu este un lucru rau.

Din contra, trebuie sa te bucuri ca ti se pune la dispozitie o solutie personalizata, special conceputa ca si rezolvare la problemele cu care te confrunti.

Unii scot in evidenta faptul ca au aceste unitati pe stoc. Daca sunt pe stoc, obtii doar un timp de livrare scurt, dar este ce ai nevoie?

Din moment ce ai asteptat ani de zile pana ai luat decizia sa faci aceasta investitie, mai poti astepta 3-4 saptamani fara nici-o problema.

14. Piesele de schimb si suportul necesar

Pe perioada functionarii, este posibil sa se defecteze anumite componente, sau sa ai nevoie de informatii ulterioare.

Ideal ar fi ca firma care ti l-a vandut sa aiba punct de lucru in Romania, pentru a avea un timp de reactie scurt.

Cel mai apreciat echipament de filtrare vapori emulsie de catre cei care l-au instalat pe CNC-uri si care are toate beneficiile mentionate mai sus, este echipamentul REVEN X-CYCLONE seria C. In Romania momentan sunt peste 300 de unitati instalate pe CNC-uri, incepand cu 2015.