Pe masura ce firma ta evolueaza iar masinile cu comanda numerica se inmultesc, este inevitabil sa nu te intalnesti cu cea mai comuna problema intalnita in fabricile de prelucrari mecanice prin aschiere (dupa criza de personal calificat).

Vaporii de ulei sau emulsie (in functie de ce lichid de racire si lubrifiere folosesti) dau bataie de cap tuturor care isi desfasoara activitatea in domeniul prelucrarilor mecanice.

Din ce in ce mai multi proprietari de afaceri si manageri responsabili, pun accent pe sanatatea angajatilor si pe calitatea mediului de lucru.

Fa-ti angajatii fericiti si motiveaza-i sa vina la munca, iar ei o sa fie mai productivi si mai eficienti in ce fac. Inclusiv tineretul o sa fie mai interesat de acest domeniu.

Incepand cu anul 2014, ma ocup de problema calitatii aerului din fabricile de productie. M-am axat pe rezolvarea problemelor cu vaporii de ulei si emulsie de la prelucrarile mecanice deoarece este un domeniu din ce in ce mai competitiv si in Romania, dar si din cauza ca foarte multi oameni isi pun sanatatea in pericol fara sa stie.

Sa vedem in continuare problemele cu care se confrunta proprietarii de afaceri ca si tine. Asa iti poti da seama daca ai nevoie sa imbunatatesti calitatea aerului din zona de lucru.

1. Este prea cald in hala de productie

Din cauza particulelor de ulei foarte mici din aer, corpul uman percepe o temperatura mai ridicata din cauza ca acestea se incalzesc (in special in zilele calduroase). Unii proprietari de fabrici deschid usile si ferestrele, doar ca trebuie sa dea drumul la aerul conditionat care genereaza cheltuieli cu energia electrica, iar pe langa asta, nu face bine mediului inconjurator.

2. Aerul este imbacsit si miroase urat

Daca atunci cand intri in hala de prelucrari mecanice aerul miroase a ulei, inseamna ca aerul este contaminat si poate sa puna in pericol atat sanatatea angajatilor tai, cat si a ta. Aerul curat nu este un moft, esteo necesitate.

3. Pardoseala trebuie spalata destul de des

Din moment ce uleiul nu este captat si filtrat, acesta se depune pe pardoseala ( dar si pe pereti sau tavan) si trebuie ca cineva sa execute operatiuni de spalare si intretinere (un angajat sau o firma de curatenie), la o perioada foarte scurta de timp. Vorbim de cateva zile.

4. Utilajele sunt pline de ulei si trebuie curatate

Nu doar pardoseala, peretii si tavanul se umplu de ulei, inclusiv masinile si utilajele din dotare ajung sa fie pline de ulei.

5. Angajatii se plang de probleme de sanatate

Odata inhalati, vaporii de ulei si aerosoli ajung in plamani (si nu numai) si pot cauza afectiuni respiratorii severe, cum ar fi astmul sau fibroza pulmonara. Mai mult decat atat, acestia pot duce la aparitia cancerului.

6. Fluctuatie prea mare de personal

Te-ai gandit vreodata ca unul din motivele pentru care ai fluctuatie de personal, este chiar calitatea aerului din hala? Nu uita ca din ce in ce mai multe firme investesc in calitatea aerului si imbunatatesc conditiile de lucru ale angajatilor. La ei pot pleca si angajatii tai.

7. Consumul de curent a crescut

Echipamentele si masinile din dotare ajung sa se imbacseasca de ulei si sa nu mai lucreze in parametrii, astfel ajung sa consume mai mult.

Pe langa asta, daca folosesti un sistem de evacuare a aerului in afara spatiului de productie, consumi mai mult curent decat trebuie, asta pentru ca aerul exhaustat, trebuie introdus la loc, incalzit, racit si asa mai departe.

Ceea ce trebuie sa faci, este sa echizitionezi echipamente de filtrare care dau aerul filtrat inapoi in hala, astfel nu este nevoie sa il scoti afara.

8. Consumi prea mult ulei sau emulsie

Intr-un an de zile doar de la o singura masina CNC, poti pierde sute de litri de ulei daca nu il captezi si filtrezi cu echipamente performante.

Acum ai ocazia sa reciclezi uleiul folosit, fara sa cheltuiesti bani inutil, astfel poti investi banii in personalul tau.

9. Masinile CNC se defecteaza prea des

Uleiul patrunde in cele mai mici spatii si pot genera foarte multe probleme la care nici nu te gandeai.

Nu uita ca partea electrica a acestora cat si unele echipamente de masura si control, nu au nevoie de ulei.

10. Interventia tehnicienilor dureaza prea mult

Din cauza uleiului depus peste tot prin masina, atunci cand masina are nevoie de mentenanta, o parte din timp este pierdut pe curatirea anumitor zone unde nu ar fi trebuit sa fie ulei.

De exemplu la mentenanta de 6000 sau 9000 de ore, in mod normal masina trebuie deschisa, verificata si curatata aproape peste tot de ulei si mizeria depusa. Asta daca iti pasa de bunul mers al masinilor.

11. Productivitatea este scazuta

Un motiv pentru care productivitatea este scazuta, poate fi calitatea aerului foarte scazuta, aer pe care angajatii sunt nevoiti sa il respire zi de zi.

Cine are pofta de munca atunci cand intra intr-un spatiu respingator si poluat?

12. Timp de asteptare cand se deschid usile CNC-urilor

Daca vaporii de ulei sau emulsie nu sunt eliminati cu un echipament, dupa fiecare ciclu, de obicei operatorii trebuie sa astepte cateva secunde pana se ridica ceata de ulei din masina, pentru a nu respira aerul poluat care poate fi nociv in timp.

13. Potentialii clienti, investitorii sau partenerii stramba din nas

Fabrica este cartea de vizita a celor care o conduc. Ai fost vreodata intr-o fabrica de prelucrari mecanice din Germania sau Anglia de exemplu? Ai vazut cum arata? Oare de ce este totul in regula din toate punctele de vedere?

14. Vizibilitate redusa in incinta masinii

Din cauza vaporilor de ulei (ceata de ulei), in incinta masinilor de prelucrare vizibilitatea este redusa si impiedica operatorul sa vada anumite detalii care il intereseaza, cum ar fi: in ce stadiu este piesa la care lucreaza, scula folosita, spanul care rezulta si altele.

Poate ca folosesti un visiport, sau ai de gand sa achizitionezi unul. Te anunt ca acest visiport rezolva doar o problema si nici pe aia complet. Iti asigura o vizibilitate decenta in incinta masinii. Problema este ca unul bun, costa cat un echipament de filtrare si sa nu te gandesti ca nu o sa se strice.

 

Acestea sunt doar o parte din problemele pe care le poti avea, daca nu captezi, extragi si filtrezi ceata de ulei.

Tu cu ce alte probleme te-ai intalnit? Scrie-ne pe contact

[at] reven.ro si hai sa rezolvam impreuna aceasta problema.

Vezi portofoliul nostru cu masini unelte CNC dotate cu echipamente de filtrare vapori ulei