Cum elimini vaporii de ulei si fumul din procesele de productie, cu ajutorul echipamentelor cu celule electrostatice

In primul rand sa vedem de ce nu folosim echipamentele electrostatice la emulsie ci la ulei

Emulsia se foloseste la racire si lubrifiere pentru operatii de prelucrari mecanice pe masini de inalta performanta cum ar fi: rectificare, strunjire, frezare, gaurire, perforare, alezare, filetare, debitare, etc.

Emulsia se obtine din apa si ulei (aproximativ 95% apa), iar apa stie toata lumea ca este conducator de curent.

Uleiul nu conduce curentul!

Echipamentele electrostatice lucrează cu 6500-7000 Volti. Apa ar face mereu scurt intre placile de ionizare iar dupa o perioada de timp se pot defecta.

Am intalnit la o fabrica din Arad 6 echipamente electrostatice montate pe masini de rectificat, care au fost folosite pentru eliminarea emulsiei pentru o perioada de cativa ani. La vizita mea, nici-un echipament din cele 6 nu mai functiona.

Este chiar cel din poza de mai jos.

Echipamente ruginite de filtrare vapori ulei

Cum functioneaza colectarea electrostatica a vaporilor de ulei?

Functionalitatea colectorului X-CYCLONE seria CE poate fi descrisa dupa cum urmeaza: firele ionizate si placa de colector se afla sub o sarcina pozitiva de 6-7 kV. Aceste placi sunt izolate cu material ceramic durabil. Placile colectoare ramase precum si rama colectorului sunt negative electrostatic.

Colector electrostatic pentru vapori de uleiCurentul care trece de la placile pozitive si firele ionizate, la placile colectoare impamantate si la partile carcasei, este de o intensitate mica (curent de ionizare).

Totusi, intensitatea sa nu e este de neglijat atunci cand trece prin aer si produce ozon. In general, se poate spune ca un voltaj mare aplicat, poate determina intensitatea curentului si ca o consecinta, cantitatea de ozon produs.

Cand particulele ajung in colectorii electrostatici, moleculele acestora renunta la electroni datorita sarcinii pozitive a firelor ionizate si devin si ele pozitive. Particulele cu sarcina pozitiva sunt atrase de placile colectoare impamantate, cu sarcina negativa si sunt separate.

Exista molecule de particule cu o sarcina negativa mare, in aerul extras. Aceste molecule nu pot fi neutralizate complet prin ionizarea pozitiva a firelor si in consecinta, ele sunt atrase de placile colectoare si separate aici.

Iata o scurta descriere a procesului de separare intr-un colector electrostatic influentat de mai multi parametri:

 • structura firelor de ionizare
 • distanta dintre placile colectoare
 • riscul producerii de ozon
 • dimensiunea suprafetelor colectoare efective
 • timpul de refacere al unui camp electrostatic dupa un scurt-ciurcuit
 • consumul de energie al componentelor de mare voltaj

Teste intensive de masurare bazate pe parametrii mentionati mai sus au aratat ca nivelul ridicat de voltaj de 6 – 7 kV. pe care l-am selectat si utilizat in prezent, produce minimul de ozon, asigura refacerea componentelor de mare voltaj in cateva milisecunde si mentine consumul de energie la aproximativ 8 W.

Filtrare electrostatica ceata ulei strunguri

Colectorul electrostatic REVEN X-CYCLONE, seria CE

Colectorul electrostatic REVEN X-CYCLONE din seria CE este pregatit pentru montare direct pe masina de prelucrare sau pe un stalp asezat langa masina. Acesta are o carcasa stabila si netorsionabila, cu suprafete interne fine, confectionata din otel inoxidabil, si finisata cu vopsea foarte rezistenta la socuri mecanice codul RAL 5002.

Usa de serviciu este montata cu clipsuri de fixare, astfel accesul este foarte usor in interior.

Aerosolii si particulele de lichid sunt separate mecanic cu ajutorul sistemului de inalta performanta X-CYCLONE, care include elementul de baza brevetat, RXZ.

Aerosolii si particulele de lichid cu dimensiuni mai mici de 1 µm sunt separate printr-un filtru colector aditional, electrostatic.

Toate elementele de baza ale sistemului X-CYCLONE precum si colectorii electrostatici pot fi curatate si reutilizate, ceea ce inseamna ca filtrele nu trebuiesc inlocuite si astfel, nu se genereaza costuri aditionale de intretinere. Capacitatea de rezistenta la flacari a fost cu succes testat in conformitate cu normele UL1046.

Filtrare electrostatica ceata ulei strunguri

Colectorul REVEN X-CYCLONE seria CE dispune de un echipament inteligent de inalta tensiune care contine indicatii de service si monitorizeaza scurt-circuitele. Dispozitivul de mare voltaj poate fi ajustat la orice cerinta printr-un intrerupator in 3 pozitii (6 – 6.7 – 7 kV).

Facilitatea de monitorizare a scurt-circuitelor protejeaza dispozitivul de flamele ce pot aparea in colector.

Indicatiile de service pot semnala momentul in care se atinge un anumit grad de poluare si este necesara o mentenanta. Sistemul poate fi ajustat, astfel incat sa solicite mentenanta la un interval prestabilit.

Echipamentul REVEN X-CYCLONE din seria CE a fost dezvoltat, proiectat și fabricat in conformitate cu directivele EC.

Materialele din care este fabricat filtrul electrostatic X-CYCLONE seria CE:

 • Carcasa din otel inoxidabil, pulverizata in RAL 7035
 • Rama elementului de baza este confectionata din otel inoxidabil zincat
 • Sectiunile de profil sunt confectionate din aluminiu
 • Colector: rama este realizata din otel inoxidabil, iar placile de colector din aluminiu

Configuratia echipamentului

 • Aglomerator din particule
 • Separator mecanic X-CYCLONE
 • Intre 1 si 3 celule colectoare electrostatice

Filtrele de aer electrostatice Reven sunt in conformitate cu limita de ozon de 0.3 mg/ m3 .

Date tehnice

Sistemele de extractie electrostatice X-CYCLONE CE sunt in general compuse din filtre si elemente de baza. Toate dispozitivele sunt disponibile in versiune simpla, dubla sau tripla, adica au unul, doi sau trei colectori electrostatici instalati.

Date tehnice ale colectorului de vapori de ulei electrostatic X-CYCLONE, seria CE

echipamente-electrostatice-filtrare-vapori-aerosoli-ulei-cnc-uri-reven-ce

In general, recomandam varianta cu 3 celule electrostatice, pentru ca asigura o filtrare de pana la 12 luni, fara sa speli filtrele si nu necesita prea multe costuri de mentenanta, in ciuda concentratiilor mari de ceata de ulei.

Vezi pagina de prezentare a echipamentelor electrostatice REVEN X-CYCLONE seria CE