Studiu de caz HAWLE H judetul Timis

Cum am eliminat vaporii de ulei, am redus cheltuielile cu firma de curatenie si cum s-a imbunatatit activitatea angajatilor companiei Hawle H din judetul Timis

Compania Hawle H SRL face parte din grupul Hawle cu sediul in Germania, avand ca obiect de activitate: Fabricarea de biciclete si de vehicule pentru invalizi si este specializat in realizarea partilor componente a cailor de rulare pentru ascensoare.

Industrie: Prelucrari mecanice

Localizare: Biled, Timis, Romania

Echipamente folosite: X-CYCLONE® seria C si X-CYCLONE® seria RJ

In cadrul unei intâlniri avute la sediul clientului, acesta si-a manifestat interesul fata de produsele REVEN destinate captarii si filtrarii aerului industrial, fiind convenite cateva etape pentru dotarea halelor in functie de specificul fiecareia.

PROVOCARI

Primul pas a constat in gasirea unei solutii eficiente de filtrare pentru doua masini cu comanda numerica CNC DMU de tip DMU50, respectiv DMU50 ecoline, utilaje ce emanau in atmosfera din hala vapori de emulsie rezultati in timpul procesului de prelucrare prin aschiere a metalelor.

Filtrare vapori ulei freza CNC DMU 50

SOLUTIA

Cazul 1

In primul caz, dupa vizitarea halei unde erau amplasate centrele CNC, deservite de doi operatori, s-a trecut la aflarea solutiei ideale in urmatoarele etape:

a) Centrele de prelucrare aveau zona de lucru (unde are loc procesul de prelucrare) deschisa in partea superioara, permitând vaporilor rezultati sa intre relativ usor in atmosfera din hala, astfel ca s-a inchis zona de lucru, respectiv limitarea emanatiilor libere.

Initial s-a incercat utilizarea unor hote amplasate de catre client in tavanul halei, fapt ce s-a dovedit ineficient din cauza emisiilor fugitive ce nu puteau fi directionate catre gura de evacuare rezultând astfel un randament redus.

S-a convenit inchiderea completa a zonei superioare a centrelor prin amplasarea unei structuri metalice modulare, usor demontabile ce permite accesul pentru eventuale lucrari de mentenanta.

b) A fost masurat volumul zonei de lucru, a fost apreciata vizual concentratia vaporilor produsi, s-a tinut cont de absenta racirii prin scula, de tipul metalului prelucrat si de regimul de aschiere

c) S-a tinut seama de regimul de lucru respectiv de durata de functionare a utilajelor, 8 ore/schimb, 3 schimburi/zi, 5 zile/saptamâna.

Astfel, s-a optat pentru racordarea a celor doua centre la un echipament REVEN X-CYCLONE seria C-2 de filtrare a aerului, acesta urmand a fi amplasat pe un stalp intre cele doua utilaje, cu alimentare de energie electrica separata, dotat cu un comutator.

Cazul 2

A doua etapa a fost oferirea unei solutii de filtrare pentru doua strunguri CNC marca DMG CTX310 si CTX310 eco aflate in dotarea clientului.

Filtrare vapori ulei strung DMG CTX 310 eco

In acest caz s-a tinut cont de faptul ca zona de lucru in care se desfasoara procesul de productie este complet inchis, racirea prin scula lipseste.

A fost masurat volumul zonei de lucru, evaluata vizual concentratia de vapori in timpul prelucrarii.

SOLUTIA

A fost oferita ca solutie montarea pe fiecare utilaj in parte a unui echipament REVEN X-CYCLONE seria RJ-2, cu alimentare directa de la utilaj ceea ce permite deconectarea automata a exhaustorului in momentul opririi utilajului.

Echipament filtrare vapori ulei strung cnc ctx gildemeister

Echipament filtrare vapori ulei strung cnc ctx 310 ecoline

REZULTATE

Dupa montarea echipamentelor calitatea aerului s-a imbunatatit foarte mult, uleiul captat si separat de echipamentele REVEN nu s-a mai depus pe pardoseala, pereti si tavan.

Inainte se spăla pardoseala la 2 zile iar acum s-a ajuns pana la 45 de zile timp in care nu se mai executa operatiuni de curatenie. Operatorii CNC-urilor au confirmat faptul ca acum fiind mult mai curatenie si calitatea aerului fiind mult mai buna, sunt mai motivati in ceea ce fac.

„Vaporii de emulsie din atmosfera au fost eliminati, observandu-se o calitate imbunatatita a aerului si lipsa peliculei de ulei care se depunea pe pardoseala si utilajele din hala.”

Operatori CNC, Hawle H SRL

Fara consumabile si mentenanta

Datorita tehnologiei brevetate X-CYCLONE nu exista consumabile, astfel compania HAWLE H nu are nici-un fel de cheltuieli in plus, fata de ceea ce li s-a promis la inceput si nici nu o sa aiba vreodata. Datorita calitatii echipamentelor REVEN, nu s-a executat nici-o operatiune de mentenanta (reparatie) pana in ziua de azi tinand cont ca au fost montate in vara anului 2014.

Tu cum stai cu calitatea aerului?

Daca si tie iti dau bataie de cap vaporii de ulei, te invitam sa iti faci o idee despre echipamentele premium REVEN pe care ti le punem la dispozitie, iar ulterior sa ne contactezi pentru a ne da mai multe detalii despre problemele cu care te confrunti, in vederea gasirii impreuna a celei mai bune solutii.

By | 2017-12-27T13:00:37+03:00 iunie 24th, 2015|Economie energie, Masini unelte CNC, Studiu de caz|0 Comments

About the Author:

Sunt consultant in filtrarea aerului industrial, specializat pe filtrarea vaporilor de ulei si emulsii. Ajut companiile sa isi rezolve problemele cu calitatea aerului oferindu-le solutii si echipamente premium fabricate in Germania la comanda, in vederea scaderii cheltuielilor inutile pe care acestia le au cu consumabilele, firmele de curatenie, firmele de mentenanta, aerul irespirabil din fabrici si multe altele. Am participat pana acum la 5 traininguri de specialitate pentru filtrarea aerului industrial organizate in Germania si Anglia, de catre compania Rentschler REVEN.

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.