Top 10 motive pentru care recomandam echipamente de filtrare a aerului industrial

Top 10 motive pentru care iti recomandam achizitia echipamentelor de filtrare a vaporilor de ulei si emulsie din CNC-uri

Cand vine vorba de marile industrii si procesele de prelucrare, este foarte importantant sa avem in vedere calitatea aerului pe care il respira personalul angajat. Cercetarile stiintifice au demonstrat faptul ca praful fin si aerosolii cu diametrul mai mic de 5.0 µm prezinta un factor de risc ridicat asupra personalului expus.

Pe langa efectul daunator asupra sanatatii, apar probleme legate de functionarea echipamentelor si costuri mari de energie, care nu fac altceva decat sa afecteze procesul de productie.

1. Sanatatea angajatilor nu mai este pusa in pericol

Odata inhalati, vaporii de ulei si aerosoli ajung in plamani (si nu numai) si pot cauza afectiuni respiratorii severe, cum ar fi astmul sau fibroza pulmonara. Mai mult decat atat, acestia pot duce la aparitia cancerului.

In fabricile din Romania cu care colaboram, au existat multe cazuri in care angajatii s-au imbolnavit grav.

Unii au avut nevoie si de ingrijire medicala, iar printre simptomele si problemele avute, enumeram: temperatura foarte ridicata (se confunda de obicei cu raceala), infectie puternica in corp, infectie la plamani, frisoane, urinare cu sange, trigliceride foarte mari, dureri de nas si altele.

Reglementari de protectie la locul de munca

Conform normelelor specifice de securitate a muncii pentru prelucrarea metalelor prin aschiere, in Art. 205. – Masinile-unelte care degaja in timpul procesului de aschiere pulberi abrazive, praf de la aschierea uscata a fontei, vapori si fum de ulei ars, ceata de ulei sau emulsie, vapori densi ai lichidelor tehnologice de orice fel vor fi prevazute, fie cu instalatii proprii, fie cu instalatii generale de absortie si filtrare a acestora degajari nocive.

Asadar angajatii au dreptul la un mediu de lucru sanatos.

In cele mai multe cazuri, dupa imbolnavire, angajatii au rezolvat pe cale amiabila cu fabricile si atelierele de productie unde lucreaza, ulterior acestia au beneficiat de tratament pentru ameliorarea problemelor de sanatate.

Managerii de productie sau managerii generali au achizitionat echipamente pentru captarea si filtrarea vaporilor de ulei si emulsie pentru a evita viitoarele probleme aparute.

Daca s-ar fi apelat la instante de judecata, angajatii ar fi castigat fara probleme si ar fi putut crea multe probleme.

De ce sa nu eviti aceste probleme si sa iti achizitionezi echipamente de filtrare fara consumabile si fara mentenanta?

2. Consumul de energie scade

In multe cazuri aerul extras din masinile de productie si din hala de productie nu este filtrat si este eliminat prin tubulaturi afara din cladire, rezultand astfel pierderi de energie termica, respectiv cheltuieli cu consumul de energie electrica pentru incalzirea/racirea spatiului de lucru.

Ceea ce poti face este sa filtrezi aerul care contine vapori de ulei sau emulsie si sa il lasi in interiorul zonei de lucru, eliminand unele cheltuieli lunare.

In functie de dotarile fiecarei fabrici sau ateliere de productie, multe echipamente care se imbacsesc cu ulei, nu mai functioneaza in parametri si consuma mai mult curent decat este nevoie in mod normal.

Aici trebuie sa mentionam si echipamentele conventionale pentru filtrarea aerului care consuma extrem de mult  curent anual, aceastea avand nevoie si de 1.5 kW pentru un debit de aer de 800 m3/h. Pentru acelasi debit, echipamentele de ultima generatie folosesc 250 W

[vezi tabel comparativ], deoarece ventilatorul, motorul si fluxul de aer sunt optimizate eRP conform standardelor europene .

3. Incendiile si pagubele care pot fi evitate

Nimeni nu isi doreste o intamplare nefericita, insa incendiile sunt frecvente in procesele de prelucrare in care se emana ceata uleioasa.

Trebuie sa ai in vedere ca este inflamabil tot uleiul depus pe pardoseala, tavan, pereti si pe alte echipamente si masini din dotare, iar daca se produc scantei in procesele de productie sau apare o sursa de flacara, un incediu poate sa apara imediat si sa arda intreaga fabrica.

Daca ai un sistem centralizat pentru filtrarea vaporilor de ulei captati din mai multe CNC-uri sau masini de productie, trebuie sa ai in vedere ca daca intr-una din masini apare o scanteie, flacarile se pot extinde la toate masinile prin tubulatura.

Prefiltrare vapori ulei din CNC

Ceea ce trebuie sa faci este sa folosesti o solutie de prefiltrare a uleiului, care se monteaza la iesirea din fiecare strung, freza CNC sau masini de recfiticat.

In anul 2006 fabrica Walter din Germania a avut 40.000.000 Euro pierderi, in urma unui incendiu care a inceput de la o scanteie, acestia avand CNC-uri fara sistem de prefiltrare a uleiului, cu un separator mecanic X-CYCLONE care are capacitatea de a bloca scanteile si flacarile.

Prefiltrare vapori ulei din CNC

4. Uleiul nu se mai pierde si posibilele accidente sunt evitate

Vaporii de ulei daca nu sunt captati si separati cu ajutorul separarii mecanice X-CYCLONE se poate ajunge la pierderi seminificative. Din informatiile pe care le avem, unele fabrici pierd chiar si 1 tona de ulei saptamanal. Ulei care se poate capta, separa mecanic si poate fi bagat la loc in sistem, astfel putandu-se elimina cheltuieli la care multi nici nu se gandesc.

Pe pardoseala din fabrici sau atelierele de lucru, se depune o pelicula de ulei care poate duce la potentiale accidentari si cheltuieli extra cu personalul sau firmele de curatenie contractate.

In una din fabricile unde avem echipamente REVEN montate, managerul acesteia ne-a confirmat ca inainte de a achizitiona echipamente REVEN, se facea curatenie la aproximativ 2 zile. Acum s-a ajuns pana la 30 de zile fara sa fie nevoie de intretinere a pardoselilor si fara sa se curete echipamentele.

Gandeste-te cate interventii ale firmelor de curatenie au fost eliminate, sau daca nu ai un contract cu o firma de curentie, atunci gandeste-te la personalul care pierde vremea facand aceste lucruri.

5. Echipamente nu mai sunt afectate

In interiorul masinilor de productie cu comanda numerica CNC sau a altor echipamente, vizibilitatea este foarte redusa, iar procesul de prelucrare a pieselor nu se poate observa decat daca se achizitioneaza un visiport care costa aproape cat un echipament de filtrare a uleiului si care se defecteaza mai des decat crezi, asta daca nu ai avut niciunul pana acum. Un echipament premium de filtrare, poate trece foarte usor de 10 ani fara sa se defecteze absolut nimic si care iti rezolva foarte multe probleme, nu doar una.

Pe langa vizibilitatea redusa din interiorul incintei de lucru, echipamentele isi imbunatatesc performantele, deoarece nu se mai imbacsesc cu ulei sau emulsie care intra peste tot, fiind nevoie de mentenanta a CNC-urilor care este foarte costisitoare.

Gandeste-te numai la cat platesti doar pentru 1 singura deplasare a echipei de interventie pentru a asigura o mentenanta de care poate nu ar fi nevoie daca ai avea grija de echipamente, sau gandeste-te la mentenanta de 6000 – 9000 ore de care CNC-urile au nevoie. Firmele de interventie trebuie sa curete strungul sau freza CNC de ulei, timp care sa plateste de catre tine.

Infografic Comparatie REVEN C-2 si echipamentele conventionale pentru filtrarea aerului

6. Rezultatele sunt peste asteptari in procesul de productie

Calitatea pieselor prelucrate este inevitabil, sub asteptari, din cauza temperaturilor ridicate emanate de masinile de productie. Exista industrii care au nevoie de o anumita temperatura in hale si in masinile de productie, cum ar fi industria aviatica.

7. Elimini consumabilele si costurile aditionale

O alta problema ar fi folosirea unor echipamente de filtrare conventionale sau vechi, care consuma foarte multa energie electrica si care necesita consumabile ce trebuie schimbate constan deoarece folosesc vechile procedee, de filtrare si nu separare mecanica.

 

Ce alegi intre filtrarea sau separarea vaporilor de ulei

Ti-ai pus vreodata problema banilor pe care ii cheltui pe filtre HEPA sau materiale filtrante? Stiai ca exista tehnologii noi cu ajutorul carora nu trebuie sa mai faci nici-un fel de cheltuiala dupa ce achizitionezi un echipament de filtrare ? Afla de aici despre ce este vorba

8. Productivitatea creste datorita angajatilor

Productivitatea creste deoarece angajatii sunt mult mai motivati sa lucreze de drag si sa isi dea interesul mult mai bine la locul de munca, daca mediul de lucru este unul placut.

Tot aici as mentiona si scaderea fluxului de angajati care isi dau demisia sau cu angajatii noi veniti si cu care trebuie sa cheltui bani pe traininguri.

9. Zgomotul si disconfortul este eliminat

Daca folosesti sisteme de filtrare conventionale montate pe masinile de productie, trebuie sa stii ca odata cu trecerea timpului, ele se uzeaza si ruginesc, din cauza ca sunt realizate din tabla de fier si nu din inox.

O alta problema este aceea ca motorul se descentreaza si transmite vibratii in procesul de prelucrare a pieselor, rezultand rebuturi. Stiai asta?

10. Caldura emanata de masinile de productie este redusa

In timpul procesului de prelucrare a metalelor, se degaja caldura de catre CNC-urile din dotare. Aceste temperaturi trebuie scazute cu ajutorul unui sistem de aer conditionat care presupune costuri suplimentare.

Inclusiv caldura perceputa de corpul uman in timpul verii este mult mai mare daca in aerul din zona de lucru exista ulei in aer. Poate ca sti metoda romaneasca traditionala de deschidere a usilor si a geamurilor pentru aerisirea spatiului de lucru.

Te invit sa citesti si restul de articole de pe blogul nostru de unde poti afla foarte multe lucruri utile despre cum sa iti reduci cheltuielile si sa iti imbunatatesti activitatea.

About the Author:

Sunt consultant in filtrarea aerului industrial, specializat pe filtrarea vaporilor de ulei si emulsii. Ajut companiile sa isi rezolve problemele cu calitatea aerului oferindu-le solutii si echipamente premium fabricate in Germania la comanda, in vederea scaderii cheltuielilor inutile pe care acestia le au cu consumabilele, firmele de curatenie, firmele de mentenanta, aerul irespirabil din fabrici si multe altele. Am participat pana acum la 5 traininguri de specialitate pentru filtrarea aerului industrial organizate in Germania si Anglia, de catre compania Rentschler REVEN.

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.