Din ce in ce mai multi proprietari de fabrici sau ateliere de productie, manageri din diverse departamente si operatori CNC, sunt interesati de imbunatatirea calitatii aerului din zona de lucru si de scaderea cheltuielilor. Toate problemele plecand de la ceata de ulei si emulsii de la masinile CNC indiferent ca vorbim despre strunguri, freze, masini de rectificat, masini de brosat si altele.

Un alt aspect important pe care l-am observat este interesul crescut pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrica , reducerea cheltuielilor cu consumabilele, reducerea interventiilor pe care le au firmele care presteaza servicii de curatenie, intretinere a masinilor CNC si altele.

O situatie amuzanta a fost atunci cand un client special pentru mine din Baia Mare mi-a cerut o oferta pentru echipamente de filtrare vapori de emulsie din strunguri CNC DMG.

Dupa ce i-am explicat faptul ca echipamentele REVEN care se pretau pentru debitul de aer pe care il avea pe fiecare strung, consuma foarte putina energie electrica si anume 250 W pe fiecare unitate comparativ cu alte echipamente care “mananca” si 1.5 kW pentru acelasi debit de aer, acesta mi-a spus:

“Acum imi dau seama ca trebuie sa ma uit prin fabrica ce imi consuma curent inutil!”. Din discutiile ulterioare am aflat ca s-a pus pe treaba si a inceput sa reduca din cheltuieli. Jos palaria!

Un alt proprietar de fabrica mi-a spus ca oricum lui ii consuma strungurile si frezele CNC foarte mult curent, asa ca de ce si-ar mai pune problema consumului unor echipamente de filtrare a aerului?

Raspunsul este foarte simplu: pentru ca orice fel de echipament, masina de prelucrare, consuma energie electrica iar daca o sa iti faci un calcul pe termen lung, o sa te suprinda cifrele.

Banii respectivi ii folosi mult mai bine decat sa ii cheltui inutil pe facturi.

Ce poti face cu banii respectivi?

Pai hai sa ne gandim la cate lucruri poti sa faci cu banii pe care ii dai in fiecare luna la curent, pe consumabile, la firmele de intretinere, etc.

Timp de 1 an daca este sa iti faci un calcul, se duc mii de euro pe cheltuieli inutile. Daca nu ma crezi poti sa faci chiar acum o estimare.

Dar sa revenim la ce poti face cu banii:

  1. Poti imbunatatii activitatea oamenilor din fabrica prin renovarea spatiului sau dotarea cu echipamente de filtrare a emulsiei si uleiului care au scopul de a crea un mediu de lucru sanatos si de a elimina sansele de imbolnavire a angajatilor sau colegilor tai. Ei sunt cei care fac lucrurile sa mearga. Cel mai performant echipament din lume este si cel mai vandut din gama noastra, REVEN X-CYCLONE seria C.
  2. Poti achizitiona softuri cum ar fi un ERP (Enterprise Resource Planning sau Planificarea Resurselor Intreprinderii) sau un CRM (Customer Relationship Management sau Managementul Relatiilor cu Clientii) care te ajuta sa iti administrezi cat mai bine afacerea pe care o conduci.
  3. Poti sa investesti banii intr-un site de prezentare pentru a iti prezenta cat mai bine firma si activitatea pe care  o desfasori. Branding-ul este foarte important, acesta iti aduce potentiali parteneri si te ajuta sa te mentii in top pe o piata concurentiala. Internetul este locul unde majoritatea viitorilor tai colaboratori cauta informatii despre tine. Unul din brandurile infiintate de mine este agentia de web design si marketing online www.cromatis.ro prin care am ajutat in ultimii 10 ani peste 40 de afaceri sa creasca, afaceri ca si tine.
  4. Poti sa iti trimiti angajatii la cursuri de dezvoltare personala. Acestia ulterior o sa aprecieze faptul ca investesti in dezvoltarea lor personala si o sa te rasplateasca prin devotamentul lor si prin faptul ca o sa vrea sa implementeze tot ce afla de la diverse cursuri, in firma ta.
  5. Mergi in team building-uri cu echipa ta. Team building-ul este un proces care ajuta la transformarea unui colectiv de lucru intr-o echipa unita si eficienta. Sunt multe firme care organizeaza evenimente de acest gen. Trebuie doar sa le cauti pe internet pe cele din zona ta.
  6. Iti poti promova compania si noutatile, pe Arena Industriei Romanesti www.arenaindustriei.ro

Din punctul meu de vedere angajatii si colegii tai sunt cei mai importanti. Daca te gandesti ca oamenii tai o sa ramana pana la adanci batraneti in fabrica sau atelierul tau fara sa iei masuri, te inseli!

Spun asta pentru ca mereu apar fabrici si firme noi care o sa aiba un mediu de lucru sanatos si placut pentru angajati. Majoritatea tintesc oamenii bine pregatiti care pot fi chiar angajatii si colegii tai, in care ai investit timp si bani. E pacat sa ii pierzi.

Pe scurt, ce poti face pentru anul urmator:

  • Imbunatateste activitatea si performanta angajatilor achizitionand softuri (programe) care iti fac viata mai usoara si te scutesc de timp pierdut, dar si bani.
  • Motiveaza-ti angajatii prin imbunatatirea calitatii aerului din zona de productie. Sanatatea ta si a lor este pe primul loc!
  • Organizeaza team building-uri. Astfel vei avea o echipa unita si eficienta care o sa te aprecieze.
  • Pozitioneaza-te pe piata imbunatatindu-ti imaginea (brandul) atat online cat si offline.

Acestea sunt doar o parte din actiunile pe care le poti face in perioada urmatoare.

Te pot ajuta cu un sfat legat de tot ce am scris mai sus daca doresti sa iei atitudine.

Toate cele bune,

Bogdan Florin Briceag Specialist in filtrarea vaporilor de ulei si emulsii

bogdan.briceag@reven.ro   –   www.reven.ro