Ce alegi intre filtrarea sau separarea vaporilor de ulei?

Ce alegi, filtrarea sau separarea vaporilor de ulei?

Daca ai ajuns aici inseamna ca doresti sa imbunatatesti aerul din zona de lucru, prin achizitionarea de echipamente pentru filtrarea vaporilor de ulei, doar ca nu sti sa alegi. Vreau sa te ajut si pe tine sa iti dai seama ce presupune achizitionarea unui echipament care capteaza si filtreaza vaporii de ulei si emulsii de la masini unelte CNC, iar daca citesti acest articol, te asigur ca o sa afli informatii pe care nimeni nu ti le-a spus pana acum.

In primul rand vreau sa recapitulam cateva lucruri.

Vaporii de ulei sunt generati de masinile de productie, cum ar fi strunguri CNC si masini de frezare CNC care folosesc in functie de procesul de productie, emulsii sau uleiuri pentru racire si lubrifiere.

Din ce am vazut pana acum, foarte multi manageri si proprietari de fabrici inca nu inteleg problemele care apar din cauza ca nu se capteaza si separa vaporii de ulei. Mai mult de atat, multi inca nici nu stiu ca exista echipamente pentru asta.

Acest ulei sub forma de vapori (aerosoli) se depunde pe pardoseli, pereti, tavane, sau pe alte echipamente, generand costuri in plus de care multi nici nu isi pun problema.

Aici amintesc cheltuielile pe care le ai cu firmele de curatenie sau angajatii care se ocupa de curatenie (in unele cazuri si de 2 ori pe zi), materialele filtrante care trebuie schimbate des pe care unele utilaje le folosesc (de exemplu materialul filtrant care se afla la ventilatoarele montate in panoul electric de la CNC-uri), sau mentenanta care trebuie facuta la unele echipamente care se imbacsesc cu ulei si nu mai functioneaza in parametrii normali.

Ce alegem, filtrarea sau separarea vaporilor de ulei ?

In functie de tehnologia si abordarea folosita, trebuie sa sti ca exista doua variante pe care firmele producatoare de echipamente le folosesc:

1. Filtrarea vaporilor de ulei – vechiul concept

 

Filtre HepaSursa imagine amoobe.com

Acest procedeu nu este deloc nou, el se foloseste de la prima aparitie a echipamentelor care te ajuta sa elimini uleiul care se depune peste tot. Asta presupune sa se foloseasca 3-4 etape de filtrare, prin filtre HEPA care sunt realizate din hartie sau fibre, care retin particulele sub 0.3 microni.

Daca se alege acest tip de echipamente, care folosesc filtrarea vaporilor, trebuie sa sti ca dupa cateva zile de la montaj, incep sa se imbacseasca si sa ingreuneze procesul de filtrare, ajungand sa se colmateze intr-un timp relativ scurt. Dupa ce se colmateaza si nu mai asigura un flux de aer necesar filtrarii, aceste filtre (consumabile) trebuie schimbate deoarece mai mult fac probleme decat rezolva.

In timp, aceste filtre ajung sa coste mai mult decat echipamentul in sine, asadar nu trebuie sa va bucurati daca ati aflat de un echipament ieftin (referindu-ne la achizitia initiala), deoarece pe parcurs ajunge sa fie foarte scump din prisma tuturor filtrelor care trebuie schimbate (mai ales ca in multe cazuri se folosesc 3, 4 sau chiar 5 stagii de filtrare).

Un client mi-a spus ca el schimba filtrele HEPA la 2 saptamani, chiar daca i s-a spus ca le poate folosi pana la 3 luni, inainte de a achizitiona echipamentele.

Esti constient ca toate aceste cheltuieli se reflecta in bugetul companiei tale, pe care il poti folosi altfel?

2. Separarea vaporilor de ulei si emulsii – ultima inovatie

Tehnologia X-CYCLONE pentru separarea vaporilor de ulei

Ultima inovatie din domeniul filtrarii aerului industrial, este separarea vaporilor printr-un procedeu mecanic, un procedeu foarte simplu care NU genereaza costuri luna de luna.

In acest caz ne referim la tehnologia X-CYCLONE, tehnologie patentata de catre compania Rentschler REVEN care a revolutionat filtrarea vaporilor de ulei si emulsii.

In primul rand prin aceasta inovatie s-au eliminat consumabilele (filtrele care se schimba), prin folosirea materialelor ca aluminiu si inox, in functie de domeniul unde se folosesc.

In industria alimentara se foloseste tehnologia X-CYCLONE 100% din inox, iar in industria prelucrarilor mecanice sau industria productiei in general, se foloseste tehnologia X-CYCLONE cu rama din inox si elementele interioare RXZ din aluminiu.

Cum se separa uleiul de pe particulele de aer, in 3 pasi simpli:

Pasul 1. Aerul extras, poluat de aerosoli circula in sistemul X-CYCLONE®. Cand ajunge in sistemul X-CYCLONE®, fluxul de aer este accelerat in mod considerabil. Accelerarea produce o prima filtrare.

Pasul 2. Fluxul de aer accelerat intens incepe sa se involbureze inauntrul sectiunilor de profil. Fluxul vortexului de rotatie evacueaza aerosolii de aer.

Pasul 3. Fluxurile vortexului de rotatie se ciocnesc de fluxurile de aer in non-rotatie la priza de aer a elementului de filtrare X-CYCLONE® bazat pe aerosoli.

Dupa ce se executa acesti 3 pasi in separarea vaporilor de ulei, pe elementele X-CYCLONE se mai intampla ceva, tot ca sa ajute persoanele cu mentenanta. Dupa ce uleiul este depus pe aceste elemente, intervine un al patrulea pas, de autocuratire, mai exact uleiul coboara in partea de jos unde este colectat intr-o cuva, curatand singur separatorul, iar astfel colmatarea intalnita la filtrele convetionale este de domeniul trecutului.

Pentru a intelege mai bine procesul de separare, te invit sa vezi urmatorul clip

In interiorul echipamentelor REVEN, inaintea separatorului X-CYCLONE, se afla aglomeratorul de particule (AGG), care face ca particulele mai mici de 3 microni sa fie aglomerate in particule mai mari, pentru ca separatorul X-CYCLONE sa aiba o eficienta de pana la 99,9999%.

Aglomerator inox vapori ulei emulsiiAglomeratorul de particule este realizat 100% din inox, in cazul in care se foloseste emulsie pentru racire, sau din inox si fibra de sticla, in cazul in care se foloseste ulei pur, pentru racire.

 Fara cheltuieli lunare cu consumabilele, oare este posibil?

Cu echipamentele REVEN acest lucru este posibil. De ce sa cheltui banii lunar sau chiar la doua saptamani cu consumabilele, cand poti sa nu ii cheltui?

Probabil te intrebi in acest moment “trebuie sa fie ceva la mijloc, nu are cum sa nu existe consumabile”.

Trebuie sa recunosc, la mijloc sunt inovatiile si sutele sau chiar miile de ore investite in aceste tehnologii, incepand cu anul 1905 de catre expertii REVEN, care au avut un scop bine definit pe parcurs: “au dorit sa inoveze si sa ajunga compania cu cele mai bune rezultate si cele mai multe inovatii in domeniul filtrarii aerului”.

Nu au dorit sa fie doar o alta firma care ofera echipamente pentru filtrarea vaporilor de ulei.

Stiai ca REVEN a investit peste 1.000.000 euro in dezvoltarea tehnologiei X-CYCLONE pentru a ajunge in acest stadiu de performante?

Compania Rentschler REVEN din Germania a investit si investeste constant in tehnologiile proprii, pentru ca tu, beneficiarul produselor REVEN sa ai cele mai mici cheltuieli cu echipamentele, iar in acelasi timp sa ai cele mai eficiente echipamente.

De ce sa cheltuiesti inutil banii lunar, cand poti sa ii investesti in ceva mai bun ?

De exemplu, poti sa motivezi angajatii prin tot felul de procedee pe care unele fabrici le folosesc cu succes, in vederea imbunatirii performantelor acestora si pentru cresterea productivitatii. Sunt firme care se ocupa doar cu asta, un exemplu ar fi echipa Coaching4you.ro

Care este concluzia

Daca ai in plan sa faci o investitie in echipamente pentru filtrarea aerului (vaporilor de ulei), trebuie sa te gandesti si la cheltuielile ulterioare. Daca alegi separarea vaporilor, atunci o sa ai echipamente dotate cu separator si aglomerator din inox, care doar se spala, fara sa se schimbe niciodata.

Sper ca ai aflat cu aceasta ocazie informatii utile pe care sa le folosesti in luarea unei decizii atunci cand doresti sa achizitionezi echipamente pentru filtrarea sau separarea vaporilor de ulei.

Te invit sa vezi pagina echipamentelor noastre premium pentru filtrarea vaporilor de ulei , toate fiind dotate cu cele mai noi tehnologii pentru separarea vaporilor (ceței) de ulei si emulsii, marca REVEN.

Iti stau la dispozitie prin serviciile mele de consultanta in domeniul filtrarii aerului industrial, la numarul de telefon 0737.624.882 sau la emailul bogdan.briceag@reven.ro

Daca si tu doresti sa iti imbunatatesti calitatea aerului din zona de lucru, te invit sa completezi formularul cu cat mai multe detalii, pentru a afla despre problemele cu care te confrunti si pe care doresti sa le rezolvam impreuna.

PS: Sper ca ai observat faptul ca nu m-am referit deloc la sanatatea angajatilor sau colegilor tai. O sa urmeze un articol pe aceasta tema.

About the Author:

Sunt consultant in filtrarea aerului industrial, specializat pe filtrarea vaporilor de ulei si emulsii. Ajut companiile sa isi rezolve problemele cu calitatea aerului oferindu-le solutii si echipamente premium fabricate in Germania la comanda, in vederea scaderii cheltuielilor inutile pe care acestia le au cu consumabilele, firmele de curatenie, firmele de mentenanta, aerul irespirabil din fabrici si multe altele. Am participat pana acum la 5 traininguri de specialitate pentru filtrarea aerului industrial organizate in Germania si Anglia, de catre compania Rentschler REVEN.

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.